Posebnu važnost pridajemo prevenciji bolesti jer kao što svi znamo kad se bolest pojavi onda je kasno, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, posljedica ili čak uginuća. 
  • Osnovna prevencija o kojoj najčešće pričamo je cijepljenje protiv zaraznih bolesti. Prvi dodir s takvim tipom terapije naši ljubimci imaju sa nepuna dva mjeseca kada ih najčešće i primate u svoje domove. Time im pružamo zaštitu da sigurno odrastu u odrasle jedinke kada jednom godišnje ovu zaštitu obnavljamo.
  • Drugi oblik zaštite, no ne i manje bitan, je pravilna i pravovremena zaštita protiv crijevnih parazita - endoparazita. Ovakve preparate propisujemo svaka tri mjeseca. Na taj način štitimo i sebe a ponajviše djecu. Crijevni paraziti mogu jako oštetiti imunološki sustav te oslabiti organizam životinje čime se nije u mogućnosti braniti od infekta koje bi inače vrlo lako svladala.


  Slika 1. Pseća glista (Toxocara canis) 

  Slika 2. Pseća trakavica (Dipilydium caninum)

  • Kada govorimo o vanjskim parazitima - ektoparazitima, vlasnicima su to najčešće poznati nametnici u obliku buha i krpelja no postoje i brojni drugi. Kao i kod crijevnih parazita, ektoparaziti mogu utjecati na zdravlje životinje, no češće su to promjene u vidu oštećenja dlačnog pokrivača, površinskog sloja kože te alergijskih reakcija. Preparate protiv ektoparazita koristimo po dogovoru, ovisno o izboru preparata, odnosno njegovoj djelotvornosti. Bitno je znati da životinje treba štiti tokom cijele godine. U našem dijelu Dalmacije još je dodatan razlog za brigu što se vanjskih nametnika tiče jer prenose uzročnika lišmanijaze, bolesti koja kod pasa uzrokuje vrlo velike probleme. Kod prenosioca te bolesti bitan je izbor preparata koji, osim krpelja i buha, štiti i protiv prenosioca te bolesti, malenih insekta papatača.


  Slika 3. Krpelj na psu

  Slika 4. Alergološka reakcija na buhe