Oboljenja zubi, zubnog mesa i usne šupljine u naših ljubimaca su vrlo često zapostavljena, najčešće iz razloga jer nemamo dobar pregled usne šupljine, posebice kod mačaka i manjih pasmina pasa.

Peridontalna oboljenja, koja uključuju gingivitis - upalu desni i periodontitis - gubitak koštane strukture i strukture desni oko zubi, su najčešća. Problem započinje kada se plak i zubni kamen prošire pod zubno meso, uzrokuju njegovu upalu te aktiviraju obrambene mehanizme organizma. Upravo ti mehanizmi koji pokušavaju ukloniti bakterije dovode do pogoršanja, negativno djeluju na potporne strukture samog zuba. Ovakve promjene mogu dovesti do komplikacija kao što su fistule i osteomijelitis - infekcija kosti. Dokazano je i kako bakterije iz usne šupljine mogu uzrokovati promjene na srcu, jetri i bubrezima. Stoga je uputno redovito održavati higijenu usne šupljine i uklanjati zubni kamen prije nego prouzrokuje veće probleme.


Slika 1. Prije uklanjanja zubnog kamena

Slika 2. Posije uklanjanja zubnog kamena

Također često nailazimo i na  tumore u  usnoj šupljini. S obzirom na posljedice koje mogu imati za životinju bitno ih je ocijeniti kao benigne ili maligne što činimo pomoću uzimanja uzorka tkiva i njegove analize.