Kirurgija mekih tkiva može se podijeliti na više podpodručja koja obuhvaćaju sve osim kirurgije kostiju i zglobova.

Ovdje ćemo iznijeti grubu podijelu i primjere nekih od zahvata. Indikacije su više nego mnogobrojne, od hitnih stanja pa do elektivnih zahavata. 

  • Kirurgija probavnog sustava - obuhvaća usnu župljinu, jednjak, želudac,crijeva.
  • Kirurgija jetre - jetra i žučni mjehur
  • Kirurgija pankreasa
  • Kirurgija limfatičnog sustava
  • Kirurgija slezene
  • Kirurgija urinarnog trakta - bubrezi, ureteri, mokraćni mjehur, uretra
  • Kirurgija reproduktivnog i genitalnog trakta
  • Kardiovaskularna kirurgija
  • Kirurgija respiratornog sustava 
  • Kirurgija kože  

Slika 1. Tipični rendgenski nalaz kod dilatacije i
torzije želudca kod psa
U relativno česte hitne zahvate ubrajamo torziju i dilataciju želudca kod psa koja traži promptno kirurško liječenje jer je u suprotnom smrtonosna. Do bolesti dolazi kada se želudac zarotira oko vlastite osi, ispunjen plinom koji se stvara a ne može prazniti. Takva situacija kompromitira krvotok, utječe na vitalnost tkiva, te nerijetko utječe na srčani rad.  Statistički ova patologija pogađa u većem postotku pse velikih i naročito gigantskih pasmina duboka prsna koša, no to ne isključuje mogućnost njena pojavljivanja u pasa manjih pasmina. Postoji lista faktora koji mogu doprinijeti razvoju ove bolesti no nije dokazano da je ijedan presudan: hranjenje jednom dnevno, tjelesna aktivnost odmah po hranjenju, pohlepno uzimanje hrane, vlaženje suhe hrane,nedostupna voda prije i poslije hranjenja, pothranjenost, stariji psi, češće pogađa mužjake nego ženke i temperamentnije pse... Pasmina koja je statistički na prvom mjestu u gotovo svim studijama je Njemačka doga.

Liječenje se primarno sastoji od pravovremene stabilizacije pacijenta, što znači dekompresiju i tekućinsku terapiju. Nakon što je pacijent dovoljno stabilan, uvodi se u anesteziju, želudac odrotira i provodi se zahvat pod nazivom gastropeksija- fiksacija želudca za trbušnu stijenku.

Vrlo je bitno znati da ova patologija i kada je pravovremeno i pravilno liječena može imati negativan ishod s obzirom na posljedice do kojih u organizmu dovodi. Kada vlasnik kod svog psa primjeti znakove kao što je napuhanost, nagon za povraćanjem, a sadrđžaj ne izlazi ili ga izlazi vrlo malo, letargija, treba odmah požurit k veterinaru, Vlasnicima predisponiranih pasmina preporučamo ako se radi bilo kakav zahvat u abdominalnoj šupljini da se napravi preventivna gastropeksija koja sprečava u budućnosti pojavu ovakvih situacija.


Strana tijela - s njima možemo imati probleme svugdje u tijelu, no često su najkompliciranija i sa najzahtijevnijim liječenjem uopravo ona u probavnom traktu. Strano tijelo može se zaustaviti u bilo kojem dijelu prbavnog trakta, krenuvši od usne šupljine  pa sve do rektuma. Ponekad znaju biti i izazov za dijagnosticirati s obzirom da ne moraju biti vidljiva klasičnim metodama pretrage, zato ćemo često u dijagnostiku probavnog sustava uključiti i kontrast. Svaki put kada nam dođe pacijent sa znacima povraćanja, neproduciranja stolice ili produciranja vrlo malo, često proljevasta sadržaja dužni smo posumnjati na strano tijelo. Pogotovo je to slučaj kada pacijent ne odgovara na simptomatsku terapiju ili se situacija pogoršava. Strana tijela mogu uzrokovati i perforacije probavnog trakta te time dodatno zakomplicirati stanje pacijenta uzrokujući krvarenja i infekciju.Slika 1. Rendgen s kontrastom koji se zaustavlja na
mjestu obstrukcije stranim tijelom

Slika 2. Strano tijelo (kost) kao uzrok obstrukcije

Tumori u trbušnoj šupljini  relativno su čest nalaz onda kada mijenjaju kliničko stanje životinje i navode na dijagnostiku, no isto tako onda kada su asimptomatski često se nalaze kao slučajan nalaz pri rutinskim pregledima ili dijagnostici nekog drugog problema. Ovisno o svojoj lokalizaciji utječu na kliničku sliku, pa tako tumori koji zahvaćaju strukture probavnog sustava često uzrokuju povraćanje, proljev, anoreksiju, letargiju, kaheksiju. Tumori koji zahvaćaju npr. mokraćni mjehur često će uzrokovat krvavo mokrenje kao jedini znak. Tumori koji su po svojoj klasifikaciji benigni mogu također predstavljati probleme jer mogu se rasprsnuti i uzrokovat velika krvarenja, te ako izrastu veliki mogu uzrokovati kompresijsku atrofiju okolnih struktura. Nismo uvijek u mogućnosti tumor u cijelosti otkloniti, pogotovo kada to narušava funkciju samog organa.Slika3. Primjer tumora maternice koji je težio 3 kg kod psa težine 13 kg, otkriven pri rutinskom pregledu prije cijepljena

Slika 4. Tumor jetre kod psa

Slika 5. Jetra nakon uklanjanja zahvaćenog režnja
 
Tumori na površini tijela - nazivamo bilo koju tvorbu koja je izrasla na koži neovisno o njenim karakteristikama. S obzirom da za svaku promjenu kože može biti poprilično dug spisak uzroka, benignih ili malignih, jasno je kako se svakoj tvorbi treba  ozbiljno posvetiti. To znači da se za početnu dijagnostiku može raditi citološka pretraga koja se sastoji od uzimanja manjeg broj stanica iz same tvorbe i njihovim mikroskopskim pregledom. Citologiju nazivamo orijentacionom pretragom jer se ne možemo u potpunosti osloniti s obzirom da uzorak koji smo uzeli ne mora biti reprezentativan niti dostatan za potpunu analizu. Svakako, ovakav način dolaska do dijagnoze je manje invazivan za razliku od ekscizijske biopsije koja za pacijenta znači opću anesteziju i izrezivanje tumora. Ekscizijska biopsija je najbolja metoda jer nam daje točnu dijagnozu. Rano otkrivanje u slučaju malignih oboljenja je izrazito bitno kako bi se spriječile eventualne metastaze ako se radi o tumoru koji je sklon metastaziranju. Jedan od najčešćih primjera je tumor mliječne žlijezde kod kuja


Dijafragmatska hernija je stanje kod koje dolazi do prelaska organa trbušne šupljine u prsnu uslijed povrede kontinuiteta ošita (dijafragme). Vrlo često stanje pri traumama, naročito kod mačak, iako može biti i urođena. Ovakve traume potrebno je sanirati no tek nakon što je pacijent stabilan, ne u prvih 24 sata. Sanacija se sastoji od vraćanja organa na njihovo mjesto te rekonstrukcije ošita. Ako su znaci vrlo suptilni i uslijed male perforacije ih ni  nema, ovakve traume se znaju previdjeti i životinje s njima živjeti godinama. No češće se radi o životinjama koje nam nakon traume dolaze u šoku, otežano i ubrzano dišu, blijedih sluznica.


Slika 6.Rendgenski prikaz dijafragmatske hernije kod mačke gdje se sva crijeva umjesto u trbušnoj šupljini nalaze u prsnoj. Nemoguće je razaznati normalnu anatomiju prsne šupljine, a pluća sa trahejom su potisnuta dorzalno.

Brahicefalični sindrom odnosi se na kombinaciju produljenog mekog nepca, suženih nosnica te izvrnutih laringealnih sakula.  Javlja se kod brahicefaličnih pasmina što u prijevodu znači kratka nosa. To su najčešće engleski buldog, francuski buldog, mops, boston terijer, pekinezer, a ponekad i drugi. Ovaj sindrom mogu pratiti i ostala promijenjena stanja kao što su paraliza larinksa, kolaps larinksa ili sužena traheja. Sve zajedno vodi ka otežanom disanju, hrkanju, netoleranciji tjelesne aktivnosti, cijanozi, povraćanju, kolapsu, osobito nakon pojačane vježbe ili vruća vremena. Nosnice je moguće pregledati bez sedacije, ali inspekcija mekog nepca se vrši isključivo u sedaciji, iz prosta razloga što nam životinja ne dopušta tako duboku inspekciju i zbog specifične anatomije gdje je ionako teško vizualizirati bitne strukture. Dugoročno problemi s disanjem psu mogu izazvati ozbiljne posljedice.


Slika 7. Nosnice prije operacije

Slika 8. Nosnice nakon operacije

Transplatacija kože nije zahvat koji radimo učestalo ali svoje indikacije nalazi kod širokih defekta kože uslijed raznih uzroka, najčešće trauma, gdje ne postoji mogućnost klasične rekonstrukcije, te u situacijama kada je potrebno iz bilo kojeg razloga ukloniti veći dio kože, najčešće kod široka izrezivanja tumora. Više je tehnika koje se mogu koristiti a odabiru se na temelju vrste rane, veličine, pozicije.


Slika 9. Tumor na skočnom zglobu psa

Slika 10.Odmah nakon transplatacije slobodnog grafta

Slika 11. 7 dana nakon zahvata, koža se u potpunosti primila, vidljive su samo manje ranice na mjestima zarezivanja koje će se također kroz par dana povući.Nakon što su uklonjeni konci i dlaka narasla na tom mjestu se ne vidi većih oštećenja