Ovo područje se bavi hormonalnim oboljenjima, koja također mogu ozbiljno narušiti zdravlje naših ljubimaca. Istaknut ćemo najčešće patologije.

Hiperadrenokorticizam ili "Cushingova bolest"  - ovdje smo ju stavili na prvo mjesto ne zbog njene učestalosti već zbog čestog razloga zbog kojeg nastaje, a koji se itekako može spriječiti. Ova opasna patologija često je izazvana prekomjernim korištenjem lijekova kortikosteroida, a često i neopravdanim, jer su zapravo rijetka stanja koja zahtijevaju dugotrajnu i isključivo terapiju kortikosteroidima. Naziv hiperadrenokrticizam odnosi se na sve slučajeve gdje pretjerana izloženost glukokortikoidima rezultira kliničkim znacima. Tri su oblika bolesti : hiperadrenokrticizam ovisan o hipofizi, hiperadrenokrticizam ovisan o a adrenalnoj žlijezdi i iatrogeni hperadrenokrticizam. Sva tri oblika uzrokuju slijedeće znakove bolesti : polifagija (pretjeran apetit), poliurija i polidipsija (pretjerano mokrenje i uzimanje tekućine), distendiran i obješen trbuh (uslijed redistribucije masnog tkiva i oslabljene muskulature), hepatomegalija (povećanje jetre), opadanje mišićne mase, stanjenje kože i prorijeđenje dlake, mineralzacija i hiperpigmentacija kože, upala kože, otežano zacjeljivanje rana, atrofija testisa... Određeni biokemijski krvni parametri prate hiperadrenokorticizam. Ne moraju svi znaci biti prisutni da bi se posumnjalo na ovu bolest. Dijagnostika se vrši pomoću ACTH stimulacije. Ako je pacijent pozitivan poželjno je započeti liječenje.


Slika 1. Pas s dijagnosticiranim hiperadrenokorticizmom; u ovom slučaju
prisutni su obješen abdomen i gubitak dlačnog pokrova


Hipotireoidizam ili smanjena funkcija štitne žlijezde  bolest je koja može biti urođena ili stečena, a rezultat je smanjenje koncentracije hormona štitnjače u krvi. Ovisno u kojoj dobi života se javi uzrokuje različite probleme, pa tako kod životinja u razvoju utječe na sam razvoj, akod odraslih životinja uzrokuje cijeli niz simptoma. Iako se može javiti u bilo kojoj dobi ipak najčešće nastupa od 4-10-te godine života. Neki od njih su : suha i ljuskava koža, seborea, površinska upala kože, hiperkeratoza i hiperpigmentacija kože, miksedemi, reproduktivni problemi, kardiovaskularni znaci, problemi s očima, neurološki znaci, pretilost, manjak fizičke aktivnosti. U slučaju da je bolest potvrđena liječenje započeti čim prije.


Slika 2. Pas s dijagnosticiranim hipotireoidizmom


Hipertireoidizam u mačaka - pojačana funkcija štitne žlijezde. Svaka mačka drugačije reagira na ovu bolest, te klinički znaci mogu varirati. Često možemo vidjeti : gubitak na težini, pojačani apetit, mjestimični gubitak dlake, pojačao uzimanje vode i pojačano uriniranje, pojačana fizička aktivnost koja se često manifestira nervozom i nemirom. Povraćanje je rijetko. Osim osnovnih testova koje provodimo potrebno je testirati i hormone štitnjače. Ovo stanje kada je neliječeno može dovesti do životne ugroženosti. Ako maca ne reagira na propisanu oralnu terapiju štitnjača se može kirurški ukloniti.


Slika 3. Maca s dijagnosticiranom hipertireozom

Diabetes mellitus ("šećer") je bolest kod koje je nestašica hormona inzulina što rezultira hiperglikemijom odnosnom povišenom koncentracijom glukoze u krvi. klinički znaci koji prate diabetes su : poliurija, polidipsija, polifagija, gubitak težine, mačke mogu imati žuticu što kod pasa nije slučaj osim ako uz diabetes imaju i pankreatitis. Nakon provedenih potrebnih testova određuje se način liječenja.