Insuficijencija zalistaka i kongestivno zatajenje srca - Insuficijencija zalistaka srca se očituje oštećenim i zadebljalim zaliscima unutar srca malih i srednje velikih pasa. Iako neobična kod velikih pasmina i mačaka ova patologija se ipak može razviti. U manjih pasmina bolest zalistaka razvija se u srednjoj dobi i sporo napreduje. Bolest je povezana sa zadebljanjem i skraćenjem zalistaka koji odvajaju atrije od ventrikula srca. Normalno, krvotok se odvija u jednom smjeru a kada se zalisci ne uspiju zatvoriti do kraja, kada srce kontrahira, krv ide prema naprijed ali se i jednim dijelom vraća natrag. Klinički znaci variraju ovisno da li je zahvaćena lijeva ili desna strana srca, te da li povećano srce pritišće na traheu.

Znaci koje vlasnik najčešće zamijeti su : zadihanost, otežano disanje, smanjena sposobnost fizičke aktivnosti, malaksalost, kašalj i ponekad gubitak svijesti. Kašalj obično počne noću i nastavi se kroz dan, pogotovo kad je vezan s fizičkom aktivnošću. Pokušaj iskašljavanja slijedi nakon samog kašlja ali bez produkta.

Pregled se sastoji od osnovnog auskultiranja samoga prsnog koša kada možemo čuti nepravilan rad srca. Radiološka dijagnostika može ukazati na povećanje srca i nakupljanje tekućine ali s njom ne možemo doći do točne dijagnoze i opsežnosti promjena. Za to nam služi ultrazvučna dijagnostika i elektrokardiogram (EKG).

Mnogo je pristupa liječenju ovisno o točnoj dijagnozi. No kako god konzervativna terapija se sastoji od ograničavanja fizičke aktivnosti i smanjenja težine u slučaju pretilosti. Također u slučaju zatajenja srca može se prilagoditi i hranidba životinje što može potpomoći liječenje. Duljina i kvaliteta života ovise o opsegu prisutnih promjena, zajedno sa ostalim faktorima kao što su : dob i fizička aktivnost. Klinički znaci su progresivni, iako se mogu umanjiti, nikad ne nestaju.