Oko kao organ ima veliku prednost nad ostatkom organa a taj je da ćemo vrlo brzo primjetiti i najsitniju promjenu i time moguće prevenirati daljnju štetu. No upravo ta prednost je i najveći nedostatak, jer je oko poprilično izloženo vanjskim utjecajima.

Ovdje ćemo spomenuti samo neke od najčešćih patologija koje često susrećemo.

Prolabirana suzna žlijezda treće očne vjeđe

Kada suzna žlijezda treće očne vjeđe prolabira mi ju vidimo kao crvenkastu masu iza same treće očne vjeđe i često tu patologiju nazivamo "Cherry eye". Najčešće se javlja kod mlađih pasa i to Koker španijela, Lhasa Apso, Shi-Tzu, Pudli, Bigla i Buldoga. Ponekad se javlja i kod mačaka. Iako zastrašujuće izgleda ovo nije bolno stanje, no što je više sama žlijezda izložena to će više postati iziritirana i upaljena, te njena funkcionalnost može postati upitna. Ova patologija se liječi isključivo kirurški i to ne samo iz estetskih razloga. Ova žlijezda ima važnu ulogu jer producira 40-50% suza. Psi kojima je ova žlijezda odstranjena, umjesto kirurški reponirana, mogu razviti Keratoconjuctivitis sicca ili "suho oko". Suho oko je prvenstveno neugodno stanje koje može rezultirati oštećenjem rožnice i zahtijeva doživotnu medikamentoznu terapiju. Nažalost ni jedna odabrana kirurška tehnika ne obećava stopostotni uspjeh i ponekad je potrebno operaciju ponoviti. Na sreću većina slučajeva ipak se rješava jednim zahvatom. Postoperativna terapija zahtijeva upotrebu medikamenata kroz narednih 10 dana.

Entropium - uvrtanje očnih vjeđa

Ova patologija predstavlja uvrtanje jedne ili obe očne vjeđe prema oku. Iako se uzroka ovoj patologiji ne zna, poznamo pasmine koje su više pogođene, a to su najčešće Shar Pei, Chow Chow, Bulldog, iako mogu biti pogođene sve pasmine.  Liječenje je kirurško a sastoji se od uklanjanja manje količine tkiva koja će onda omogućiti da vjeđe, jedna naspram druge, priliježu pravilno. Sam zahvat se ne vrši prerano, s obzirom na dob, jer je ipak ovo patologija kod odrastajućih jedinki i ako se učini prerano postoji mogućnost da se zahvat mora ponoviti. Ovo pravilo ima iznimku a to je u slučaju oštećenja rožnice, opasnost koju nosi ova patologija, tada se radi čim prije kako bi se samo oštećenje uzrokovano konstatnom iritacijom trepavica.


Čir rožnice

Ovo je stanje gdje je sama površina oka oštećena, najsličnije površinskoj ozljedi kože. Znaci koje vlasnici primjete su pojačano suzenje i treptanje, promijenjeni iscjedak, letargija i ponekad sama lezija koja je vidljiva. Dijagnozu potvrđujemo apliciranjem posebne boje - fluorescein test u oko koje onda identificira samu ozljedu. Mnogo je uzroka oštećenju rožnice : ozljede, uvrnute dlačice kod entropiuma, nedostatak produkcije suza, infekcija oka. Liječenje ovisi o težini ozljede, većinom je dovoljna medikamentozna terapija, no ponekad na red dolaze i zahtijevniji kirurški zahvati. Kontrole se rade češće kako bi se izbjegle daljnje komplikacije.


Glaukom

Glaukom je povećanje tlaka unutar oka sa posljedičnim gubitkom vida. Kod glaukoma je prisutno pojačano suzenje, zacrvenjenost oka, zamagljena površina oka, gubitak vida, povećano oko, letargija, gubitak apetita i bolnost. Ova patologija nastaje kada se tekućina koja se nakuplja u prednjoj očnoj komorici ne može uredno odvoditi. Primarni glaukom nastaje kod pacijenata kod kojih ne postoji konkurentna bolest koja bi mogla uzrokovati ovaj problemi najčešće je vezano za pasminu. Pasmine predisponirane na primarni glaukom su Baset, Jack Russel, Shar Pei, Chow Chow i Koker španijeli. Sekundarni uzroci glaukoma su upala, trauma, tumori i luksirana leća. Kada se radi o akutnom glaukomu ono spada u hitno stanje i zahtijeva hitno liječenje jer povećani tlak i na samo nekoliko samo sati može uzrokovati trajno oštećenje vida. Liječenje se sastoji najčešće od medikamentozne terapije, manje kirurških zahvata, a rijetko i enukleacije - vađenja oka.


Katarakta

Katarakta označava zamućenje leće, većinom nasljedno stanje prisutno najčešće kod Koker španijela, Pudli, Haskija, Šnaucera, Zlatnih retrivera, Labradora i terijera. Potencijalni ostali uzroci katarakte su dijabetes, trauma, upala. Mnoge katarakte će se pogoršati do stanja slijepoće, no ponekad, kao kod Zlatnih retrivera najčešće, mogu ostati minimalne do kraja života. Vrlo rijetko dolazi do fenomena kod ove patologije da se dogodi alergijska reakcija na kataraktu kada prijete komplikacije poput nastajanja ožiljka ili glaukoma. Liječenje katarakte je kirurško ali samo ako je testovima utvrđeno kako je osjet vida zadržan unatoč promjeni na leći.Distihija

Stanje pri kojem trepavice rastu iz odvoda žlijezde unutar očne vjeđe koja normalno ne producira dlačice. Ove suvišne dlačice u najmanju ruku uzrokuju iritaciju a ponekad mogu uzrokovat i ozbiljnije komplikacije kao što je oštećenje rožnice. Primjećujemo i pojačano suzenje, crvenilo, češanje. Problem se kratkotrajno može riješiti uklanjanjem tih dlačica ali one će ponovno narasti. Trajno riješenje je kirurško uklanjanje, elektropeilacija ili kriokirurgija. Konzervativno liječenje uklučuje lubrikante koji mogu olakšati simptome.Keratoconjunctivitis sicca (​​KCS)

ili „suho oko“, je termin koji se koristi za opisivanje stanja smanjene produkcije suza. U tom slučaju dolazi do smanjene produkcije suza što za posljedicu ima kroničnu upalu, stvaranje ožiljaka i pigmentacije na rožnici oka što u uznapredovaloj fazi može dovesti do smanjenja vida. Neliječen, KCS, je potencijalno opasna bolest osjeta vida. Može dovesti do bolnih oštećenja rožnice u ranoj fazi bolesti, a kasnije (kronično)do smanjenje vidnosti zbog nastalog ožiljka na samoj rožnici. Najčešći uzrok KCS u pasa je imunološke etiologije. KCS se češće javlja u ženki nego kod muških pasa. Pasminske predispozicije imaju  Američki  španijel, Engleski buldog, Lhasa Apso, Zapadnoškotski bijeli terijer. Rjeđe uzroci KCS su nuspojave na  pojedine lijekove, uklanjanje suzne žljezde trećeg kapka, infekcije, kronične upale konjunktive, trauma suzne žlijezde  i određene kožne bolesti, te neurološki poremećaji. Životinje s niskom razinom hormona štitnjače također su predisponirane za KCS.
Simptomi: kronično crvenilo oka, kronični obilan, žuto-zeleni iscjedak, osobito u jutarnjim satima, razvoj „filma“ preko rožnice, smanjenje vida kod predisponiranih pasmina.

Überriter sindrom

PANNUS ili Uberriter sindrom odnosi se na nespecifičnu prokrvljenosta nevaskulariziranog tkiva (rožnica). Autoimuna bolest, prvenstveno rožnice ali i spojnica oka kod pasa. Predispoziciju za takovu bolest imaju Njemački ovčari, Huskies, Hrtovi ali obolijevaju i druge pasmine. Točna etiologija nije poznata.
Bolest većinom pogađa mlade pasmine starosti između 1-2 godine kod kojih stanje obično napreduje do težih oštećenja. Kod pasa starosti 4-5 godina, oštećenja su manja. Životinje koje su više izložene suncu, zbog UV zračenja imaju veća oštećenja rožnice. Psi koji žive na većoj nadmorskoj visini isto tako su predisponirani za razvoj Pannusa.