Dio kirurgije koji obuhvaća kosti i zglobove te njihove prateće strukture. Patologije koje liječimo naši pacijenti ili stječu tijekom svog života ili spadaju u razvojne anomalije.

Direktnu, stečenu, traumu vlasnik najčešće primjeti odmah. Ponekad zbog izrazita šepanja ili čak ne korištenja ekstremiteta a ponekad se radi samo o nevoljkosti čime nam naš ljubimac također ukazuje na prisutnu bol. Najčešći problemi koje ovdje srećemo su prijelomi kosti - frakture, te iščašenja zglobova - luksacije, puknuća ligamenata, oštećenje zglobne hrskavice...  

Prijelom kosti može biti jednostavan i ponekad dozvoliti liječenje konzervativnim pristupom, odnosno postavljanjem udlage ili gipsa na period od 6-8 tjedana. No češće ipak težimo i biramo krurški pristup zbog prirode životinje. Kirurškim pristupom dobivamo trenutni rezultat, a to je stabilnost fragmenata,te omogućujemo brzi povratak u funkciju što je za samo zarastanje kosti i poželjno. Pri tome koristimo kirurške implatate kao što su rekonstrukcijske ploče i vijci, ortopedske igle – pinovi, serklažna žica...Slika 1. Prijelom bedrene kosti

Slika 2. Operativno liječenje putem
intramedularnog čavla i serklažne žice


Slika 1. Preoperativni snimak
frakture kondila humerusa

Slika 2. Postoperativni snimak

Slika 3. Kontrolni snimak nakon
vađenja imaplantata

Luksacije zglobova
spadaju djelomično u hitna stanja, imajući na umu očuvanost hrskavice koja nepobitno u nepravilnoj poziciji trpi konstantnu traumu, te nema mogućnost regeneracije, iz tog razloga želimo repoziciju čim prije. Ovisno o vrsti zgloba i šteti nastaloj pri samoj luksaciji odlučujemo se na metodu liječenja – konzervativnu ili operativnu. Konzervativna metoda se sastoji od vraćanja zgloba u prvobitno stanje, te njegovu daljnju potporu imobilizacijskim povojem narednih tjedana. Operativnih metoda, ovisno o vrsti i stanju zgloba, je više.  


Slika 3. Luksacija lakatnog zgloba

Slika 4. Luksacija kuka

Također, česta ozljeda kod pasa, puknuće prednjeg križnog ligamenta koljena, djelomično ili potpuno, predstavlja ozbiljan problem čije preporučeno liječenje je operativno, osobito u pasa većih pasmina. Uzroci su mnogobrojni : trauma, pretilost, kutevi stražnjih nogu, imunosno posredovana bolest. Križni ligamenti koljena, među ostalima, zaslužni su za stabilizaciju koljena. Vlasnici problem nestabilnosti kod psa najčešće zamijete kao povremeno šepanje, više prisutno dok se pas ne "zagrije", ili kao naglo ne korištenje stražnje noge. U situaciji kada se ne provede klinički pregled i /ili dijagnostika i problem ostane ne liječen, psi imaju periode kada je šepanje izrazito i periode kada je nešto manje očito. Kako god, nestabilno koljeno vodi ka degenerativnim promjenama unutar zglobne šupljine koje su ireverzibilne i dugoročno rezultiraju bolju i ograničenom mogućnošću pokreta.Više je tehnika koje se koriste pri liječenju ove bolesti, a odabiru se uzevši u obzir sve bitne parametre te u dogovoru sa vlasnikom.


Slika 5. Akutna, potpuna ruptura
prednjeg i stražnjeg ligamenta koljena
psa uzrokovana traumom

Slika 6. Parcijalna ruptura prednjeg
križnog ligamenta

Za razliku od patologija koje naši ljubimci stječu za života, ponekad su puno ozbiljnije, teže za liječenje i rijetko daju idealan rezultat, one koje su im prirođene.


Slika 7. Obostrana displazija kukova (pas, 9mjeseci, velika pasmina)
Vlasnicima najpoznatija, displazija kukova, je razvojna anomalija kukova koja sekundarno rezultira degenerativnim promjenama unutar zgloba - osteoartritisom i kliničkim znacima kao što su bol i šepanje. Protivno uvriježenom mišljenju laika, ovo nije patologija starijih jedinki, već bolest koja se dijagnosticira već u ranoj mladosti.  Glavni uzrok displazije kukova je pojačana labavost koja rezultira subluksacijom glave bedrene kosti naspram acetabuluma zdjelične kosti. Dijagnoza se postavlja putem rendgenološke pretrage, koja je diljem svijeta standardizirana, obavlja se u dubokoj sedaciji kako bi se omogućila adekvatna relaksacija mišićja.S obzirom da klinički znaci ne koreliraju nužno s nalazom rendgenske pretrage, odluka o konzervativnom ili operativnom liječenju se donosi upravo na temelju kliničkog pregleda i kliničkim znacima.

Uz displaziju kukova, često dijagnosticiramo i displaziju laktova, koja uključuje više abnormalnosti koje pogađaju različita područja zgloba. Ovo su  primarne lezije koje onda utječu na osteoartritične promjene koje nastaju sekundarno.

Najčešće primarne lezije su :
  • Osteohondritis (eng. "OCD")
  • Fragmentirani medijalni koronoidni izdanak (eng."FCP")
  • Nesrašteni ankonealni proces (eng."UAP")Dijagnoza se donosi na temelju ortopedskog pregleda i rendgenske dijagnostike.


Slika 8. Rendgenski prikaz displastičnog lakta -
jasno vidljiv nesrašteni ankonealni izdanak,
znaci fragmentiranog koronoidnog procesa,
inkogruencija lakta, te osteoartritične promjene